MAMMAROSA

Mammarosa is in 2006, op initiatief van Lide van der Vegt, opgericht in Den Haag. Lide had door haar werk als docent ‘Nederlands als tweede taal’ veel contact met vrouwen uit verschillende culturen. In 2000 kreeg Lide borstkanker. Toen ze na alle behandelingen weer voor de klas stond, merkte ze dat haar leerlingen, veelal migrantenvrouwen, haar vragen stelden over haar ziekte en het verloop ervan.

In deze periode ontdekte Lide dat er in de vele culturen en religies die ons land rijk is, op verschillende manieren tegen borstkanker wordt aangekeken. Vaak wordt er thuis niet over kanker werd gesproken, omdat het een taboe is. Lide merkte dat, ondanks dat borstkanker veel vrouwen treft, de kennis over de ziekte niet erg groot is. Zij besloot dat het tijd was iets te veranderen. Zij ging voorlichting over borstkanker geven en zette lotgenotengroepen op, zodat vrouwen met elkaar hun ervaringen kunnen uitwisselen en delen in eigen groep in eigen taal.

Mammarosa heeft, met financiële ondersteuning van Pink Ribbon, een website ontwikkeld, waarop in 12 talen informatie over borstkanker te lezen en te beluisteren is. Sinds september 2013 is er ook een Mammarosa-app, waarop in 12 talen informatie over borstkanker staat.

In navolging van Den Haag is er in 2012 in Amsterdam ook een Mammarosa gestart. In 2013 volgde Rotterdam. Mammarosa heeft een landelijke stichting die de landelijke activiteiten en de samenwerking met Borstkanker Vereniging Nederland aanstuurt en coördineert. De regionale stichtingen werken nauw samen.

Het bestuur van Mammarosa Amsterdam bestaat uit:

Dennis van der Beijl / voorzitter / voorlichtingen en training
Rixt Schambach / secretaris/penningmeester
Meral Uslu / bestuurslid
Khansa Kheir / bestuurslid
Elisa Volbeda / bestuurslid